Augusztusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 5,8, naptárhatástól megtisztítva 4,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az év első nyolc hónapjában az eladások így összességében 4,9 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakában mértet.

Éves összevetésben augusztusban már 38. hónapja nőtt megszakítás nélkül a kiskereskedelmi forgalom. Augusztusban a fogalom élénkülést mutatott a júliusi ütemhez képest, amikor 2,9, naptárhatástól megtisztítva 3,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – derül ki a KSH adataiból. 

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 2,8 százalékkal nőtt a júliusi 1,7 százalék után. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,5, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 4,0 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 6,1 százalékkal emelkedett. Ezen belül 11,5 százalékkal növekedtek az eladások a textil-, ruházati és lábbeli üzletekben, a júliusi 2,5 százalék után 4,0 százalékkal a bútor-, műszakicikk és 9,0 százalékkal a számítástechnikai és egyéb iparcikküzletekben. Ezzel szemben 2,0 százalékkal csökkent a használtcikk-üzletek forgalma. 

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 2,4 százalékos részesedésű csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 11 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést, de jelentősen lelassulva az előző hónapok 30 százalék feletti üteméhez képest. 

Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 7,5 százalékkal nőtt, az előző két hónap 3,6, illetve 2,5 százalékos üteme után. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 12 százalékkal emelkedtek.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 853 milliárd forint volt. Az országos kiskereskedelmi forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott. (MTI)