A forgalomba hozott növényvédő szerekben 8971 tonna hatóanyag volt 2014-ben a NÉBIH adatai szerint.

A növényvédőszer-használat aránya a mezőgazdaság folyó termelőfelhasználásán belül folyó alapáron számítva a 2000. évi 5,1 százalékról 2014-re 8,3 százalékra emelkedett – olvasható a KSH „Növényvédőszer-felhasználás” című kiadványában.

Mivel az 1995-ös bázisévhez viszonyítva a növényvédő szerek ára nem emelkedett olyan mértékben, mint a többi mezőgazdaságban felhasznált termék és szolgáltatás ára, a folyó termelőfelhasználáson belüli arány növekedését a felhasznált mennyiség növekedése okozta.

A mennyiség növekedését az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai is alátámasztják. Az intézet évente gyűjti a mezőgazdasági termelők részére értékesített növényvédő szerek mennyiségét a négy fő szercsoport (gombaölő, rovarölő, gyomirtó és egyéb szerek) körében. Az adatok alapján a gazdasági válság éveit leszámítva a mezőgazdasági termelők részére értékesített növényvédő szerek mennyisége 2000 óta szinte folyamatosan nőtt.

A forgalomba hozott szerek összes mennyiségét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) évente gyűjti közvetlenül a forgalmazóktól. 2014-ben a forgalomba hozott növényvédő szerekben 8971 tonna hatóanyag volt; a legnagyobb mennyiségben jelen levő hatóanyag a glifozát és a kén volt.

A legnagyobb mennyiségben forgalmazott hatóanyagok közül a statisztikai hivatal felmérésében szereplő hat növényi kultúrában kénből és S-metolaklórból használtak a legtöbbet.

A forgalmazott és felhasznált mennyiség közötti különbséget az okozza, hogy ezeket a hatóanyagokat nem csak ezekben a kultúrákban, továbbá nem csak a mezőgazdaságban használják fel. A glifozát (gyomirtó hatóanyag) felhasználása jelentősen megnőtt világszerte: a forgalmazott mennyisége hazánkban is növekedett az utóbbi években, 2014-ben a legnagyobb mennyiségben forgalmazott hatóanyag volt, ami 47 százalékos növekedés 2013-hoz képest. Felhasználása jelentős részben történhet azonban a mezőgazdaságon kívül (konyhakertekben, parkokban, esetleg sportpályákon) is, illetve a 2014. évi forgalmazott mennyiségben történt jelentős növekedés még nem jelent meg a 2014. gazdálkodási évi felhasználásban (amely az őszi vetésű növények esetében 2013-ban kezdődött). A szántóföldi kultúrákban (az őszi búza kivételével) inkább a gyomirtó szerek felhasználása dominál, míg az alma és szőlő esetében a gombaölő szerekből használnak fel sokat a gazdálkodók.