Egyre magasabb a női foglalkoztatás aránya Magyarországon, lassan eléri az európai uniós átlagot is – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Átalakították a bölcsődei rendszert, januártól a hagyományos mellett mini-, családi és munkahelyi bölcsődék is lesznek. A munkaadókat is több módon ösztönzik, például a bölcsőde létrehozásával, működtetésével kapcsolatos költségeiket januártól leírhatják adójukból – mondta Novák Katalin az M1 szerdai műsorában.

Évről-évre egyre jut a családoknak. Már a GDP 4,7 százalékát fordítják családtámogatásokra. Ez a 2,4 százalékos OECD-átlagnál jóval magasabb, ráadásul folyamatosan nő: 2010-től 2017-re majdnem másfélszeresére nőttek a családtámogatások.

Novák Katalin a legfontosabb célok között azt emelte ki, hogy az úgynevezett atipikus foglalkoztatási formákat – a részmunkaidős, a távmunkában, otthonról végezhető munkák lehetőségét és a csúsztatott munkaidőt, elsősorban a nők számára – nagyobb mértékben bővítsék.