Az idén is megtartotta a 2016-ban visszanyert lendületét a vállalti hitelpiac Magyarországon. Az Erste Bank 50 százalékkal növelte új hiteleinek összegét 2017 első négy hónapjában az egy évvel korábbihoz képest.

Meg tudta tartani a 2016-os lendületét az Erste Bank Hungary, amely 2017 első négy hónapjában 30 milliárd forinttal növelte az új vállalati hiteleinek az állományát az előző év azonos időszakához képest, ami 50 százalékos emelkedést jelent – mondta Szabados Richárd, az Erste Bank vállalati üzletágának vezetője. A kiugróan magas bővüléssel párhuzamosan a bank vállalati üzletága egy év alatt több mint 700 új ügyfelet szerzett. Szabados Richárd kiemelte, hogy az aktivitás szinte minden területen tetten érhető, hiszen például a számlájukat náluk vezető cégek banknál folytatott tranzakcióinak volumene is 22 százalékkal emelkedett egy év alatt.

Az Erste Bank üzletágvezetője különösen kedvezőnek ítélte, hogy a hitelezés lendületes növekedése együtt járt a nemfizető vállalati hitelek arányának látványos csökkenésével. Ennek aránya az Erste Bank vállalati üzletágában 2017 áprilisának végére az egy évvel korábbi 11 százalék töredékére, 2,5 százalékra esett. Ez azt mutatja, hogy a korábban nehéz helyzetbe került cégek közül sokan ismét talpra álltak, visszanyerték hitelfizetési képességüket, ami további lendületet adhat majd a piacnak. Szabados Richárd arra számít, hogy az év egészében és nettó módon is 15 százalék felett tudja növelni új vállalati hiteleinek az állományát az Erste Bank. Ezzel újra, 2016-ot követően is jóval meghaladná a piaci átlagot, hiszen a teljes vállalati hitelpiacon az idén 5 százalékos bővülést prognosztizálnak a szakértők.

A Magyar Nemzeti Bank növekedési hitel programjának (nhp) március végi lezárulása nem okozott törést az Erste vállalati hitelezésében. Szabados Richárd ezt azzal magyarázza, hogy a bank már tavaly bevezette az Erste nhp-hitelét, amely így most már zökkenőmentesen az nhp-konstrukció helyébe léphetett, hiszen ahhoz hasonlóan kedvező, fix kamatozású, hosszú futamidejű forint finanszírozást nyújt az ügyfeleknek. Az üzletágvezető szerint a vállalati ügyfelek számára az is fontos, hogy csökkenjen a hitelelbírálás ideje és adminisztrációs terhe, ezért például rövidítettek a szerződések szövegén, és részben digitalizálják a számlanyitás és hitelfelvétel folyamatát is.