A szlovákiai fiatalok egyre inkább eladósodnak. A 35 évnél fiatalabbak tavaly a bankoktól átlagosan több mint 60 ezer eurót kölcsönöztek.

Egyre nagyobb adósságot halmoznak fel a szlovákiai fiatalok. Ezt a bankok is megerősítik, amelyek a 2016-os évre vonatkozólag a fiatalok által felvett lakhatási hitelek számának növekedéséről számoltak be – írja a hirek.sk.

„Az ingatlanhitel és a jelzáloghitel felvételével, illetve az alacsony kamatlábakkal kapcsolatos boom a 35 évnél ifjabb, lakáshitelt igénylő ügyfelek esetében is megnyilvánult. A tavalyi év során az előző időszakkal összevetve a fiatal kérvényezők számának 16 százalékos növekedését tapasztaltuk” – közölte a Tatra banka szóvivője, Zuzana Povodová.

A Szlovák Takarékpénztár tavaly a 35 évnél ifjabb kérvényezőknek egyötödével több hitelt nyújtott, mint 2015-ben. A Cseh-szlovák Kereskedelmi Bank (ČSOB) viszont a 35 évnél fiatalabb ügyfelek mérsékelt évközi csökkenését jegyezte fel. Anna Jamborová szóvivő szerint ez a refinanszírozott jelzáloghitelek nagy számának is tulajdonítható.

„A hitel átlagos nagysága tavaly közel 60 000 euró volt, s évközi viszonylatban hozzávetőleg 3500 euróval nőtt“ – mondta a Szlovák Takarékpénztár szóvivője, Marta Cesnaková.

A Tatra Bankban a 35 évnél ifjabb kérelmezők által felvett hitel nagysága átlagosan 67 000 euró volt.

A bankok szerint a hitelek iránti legnagyobb érdeklődés Pozsony megyében, főként a fővárosban mutatkozik. A bankok tapasztalata, hogy a fiataloknak nem okoz gondot a hitel részleteinek törlesztése. Az ilyen jellegű egyéni problémák nem függnek össze egyes ügyfelek életkorával.