A Netrisk.hu adatai szerint 2015-ben tovább folytatódott az online kötött lakásbiztosítások átlagdíjának lassú csökkenése. A díjak az elmúlt két év során összesen 3,5 százalékkal mérséklődtek.

Igen lassú ütemben, de folytatódott a lakásbiztosítási átlagdíjak lassú csökkenése. Míg 2013-ban 23 200 forint volt a Netrisk.hu-n megkötött lakásbiztosítások átlagdíja, 2014-re ez az érték 22 700, míg 2015-re 22 400 forintra mérséklődött. Az adatok azt mutatják, hogy az ügyfelek a lakásbiztosítások esetében is egyre inkább odafigyelnek arra, hogy évfordulókor legalább összehasonlítsák meglévő szerződésüket a piacon található más lehetőségekkel. Ez is az oka annak, hogy – bár az azonnali kötések továbbra is jelentős túlsúlyban vannak – az évfordulós kötések aránya két év alatt 10-ről 35 százalékra nőtt.

Miközben az összes hazai lakásbiztosítás 40-50 százalékát öt évnél régebben kötötték, a biztosításukat online intézők körében jóval nagyobb a váltási gyakoriság – mutat rá Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója. Azok közül, akik már korábban is interneten intézték lakásbiztosításukat, tavaly 49 százaléknyian egy év leteltével választottak új szerződést, további 25 százalék két, míg újabb 14 százalék három éves szerződését cserélte újra.

A Netrisk.hu tapasztalatai szerint tavaly a megkötött lakásbiztosítások 33 százalékához igényeltek külön egy vagy több kiegészítő biztosítást. A leggyakrabban választott termékek között találjuk a tető, ablak és oldalfal beázására szóló kiegészítőt, amelyet az ügyfelek 17 százaléka kötött. Ez azokat a károkat téríti, amelyek a tető szigetelésének meghibásodása, a panelhézag tömítésének hiánya vagy elöregedése, szigetelési meghibásodása, elöregedése vagy kialakítási hibája, valamint a nyitva felejtett nyílászáró okoz.

Keresettek a családi balesetbiztosítások (14 százalék), amely nem csak a szerződő, hanem a lakásban lakó személyek számára is térítést nyújtanak rokkantság, csonttörés vagy baleseti halál esetén. A biztosított baleset bárhol (Magyarországon, illetve bizonyos esetekben külföldön is) bekövetkezhet, nincs a lakáscímhez kötve. A besurranó tolvajok ellen 11 százalék kötött külön biztosítást, arra az esetre, ha a nyitva hagyott nyílászárón behatoló károsít meg bennünket, például ha azt a nyári melegben éjszakára nyitva hagyjuk.

A bővített vagy különleges üvegkár-biztosítás is 11 százalék kérte. Ez a klasszikus lakásbiztosítások fedezeti körét kibővítve a biztosító fedezetet nyújt a nagyobb méretű üvegezésekre, illetve a különleges üvegek (például beépített üvegtető, bútorüvegek, kerámia főzőlap, stb.) károsodására is. Ebtartói felelősségbiztosítás (8 százalék) az ingatlanhoz tartozó kutya által okozott, a szerződő felelősségi körébe tartozó károkra (például az úttestre kiszaladó kutya által okozott közlekedési baleset vagy harapás miatti orvosi kezelés, károsodott ruházat) nyújt fedezetet.

Az elfolyt víz megtérítésére hét százalék tartott igényt. Ez a kiegésztő a csőtörések során fizet, amikor is könnyen akár több tíz köbméter víz is  elfolyhat, mire a hibát észrevéve elzárják a vezetéket. Különösen a föld alatt elrepedt csövek esetében fordulhat elő, hogy a problémát csak több hónap után érzékelik. Az így elfolyt vízmennyiség díját (csatornázási költségekkel együtt) fedezi ez a kiegészítő szolgáltatás.