A lakásárak utóbbi években tapasztalt rendkívül dinamikus emelkedése eredményeként a magyarok 63 százaléka érzi úgy, hogy a lakóhelyén túlárazottak az ingatlanok. Szinte sosem voltak ilyen magasan az ingatlanárak Magyarországon, ezért egyre nehezebb saját lakáshoz jutni, főleg a fiatalok vannak nehéz helyzetben.

Az OTP Bank Hello Otthon kutatásának eredményei szerint a magyarok 80 százaléka szerint csakis egy saját lakás adhatja meg az otthon biztonságát. A lakásvásárlás mégis jelentős kihívást jelent a teljes lakosság, de különösen a fiatalok számára. Az egyik legnagyobb akadályt (a megkérdezettek 62 százaléka szerint) az anyagi körülmények jelentik. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a válaszadók 40 százalékának semmilyen lakáscélú megtakarítása sincs.

Az Eurostat nemrég megjelent felmérése szerint négy fiatal európaiból (25-34 év közöttiek) egy még mindig a szülői házban lakott 2016-ban. Az elsők között a finn, a dán és svéd fiatalok hagyják el a családi fészket, míg a magyarok a középmezőnyben végeztek a 27 éves átlagéletkorral.

Hazánkban az egyik legnagyobb a különbség annak tekintetében, hogy mikor kezdenek önálló életet a nők és férfiak. A nők ugyanis már 26 évesen elköltöznek otthonról, míg a férfiak mindezt csak 29 éves korukra hajlandóak meglépni. Ezt támasztja alá az OTP Hello Otthon kutatása is, miszerint a mamahotel szolgáltatásokat elsősorban a férfiak élvezik itthon, és ez az arány Észak-Magyarországon és a falvakban magasabb az átlagnál.