Idén akár tíz százalékkal is nőhet a hazai vállalkozások hitelállománya, a bankok pedig mindent megtesznek azért, hogy minél nagyobb szeletet hasítsanak ki a kkv-tortából. Az Erste például tanácsadással, kompetenciaközpontokkal és személyre szabott hitelajánlatokkal csábítja a vállalkozásokat.

Az idei év meghozta a fordulatot a vállalati hitelezésben, míg az utóbbi években az újonnan kihelyezett hitelek csak szinten tartani tudták az állományt, idén már nettó növekedés várható, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 5-10 százalék közé várja a cégek hitelállományának bővülését. Ezt azt jelenti, hogy a jelenleg 5800 milliárd forint körüli állomány az év végére 6000 milliárd forint fölé nőhet – mondta az Erste Bank sajtótájékoztatóján Szabados Richárd, a hitelintézet vállalati üzletágának vezetője.

Az MNB növekedési hitelprogramja (nhp) ugyan kifutott, ám időközben az alapkamattal együtt a piaci finanszírozás is olyan alacsony kamatok mellett megy, hogy a vállalati hitelállomány már a támogatott konstrukció nélkül is tud bővülni. Az nhp másik hozadéka a futamidők emelkedése: az nhp miatt a vállalkozások hozzászoktak a 10 éves futamidőkhöz, és most már a piaci hiteleket is igyekeznek a korábban jellemző 6-7 évnél hosszabb futamidő mellett felvenni.

Az nhp, illetve annak előre bejelentett, tervezett kifutása miatt ugyan a vállalkozások sok beruházást előre hoztak, a program lezárásával mégsem csökkent az igény a hitelek iránt. A cégeknek külső forrásokra van szükségük például az uniós pályázatok előfinanszírozásához, amely ugyan hektikusan változó , de jelentős tényezője a kereslet növekedésének. Beruházásokat, fejlesztéseket generál a munkaerőhiány is: sok vállalkozás a szakemberhiányt a munkafolyamatok automatizálásával, digitalizálással igyekszik orvosolni – tette hozzá Szabados Richárd.

Az Erste a piaci átlagot meghaladó mértékben tudta növelni vállalati hitelállományát. A bank az idei harmadik negyedév végén 415 milliárd, míg az év végén várhatóan 473 milliárd forint céges kölcsönt kezel. Utóbbi nettó 93 milliárd forint, 25 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Ehhez a bővüléshez 173 milliárd forint új hitelt kell illetve kellett kihelyezni, ezzel a tempóval pedig 2020-ra meglehet az a 700 milliárd forintos állomány, amelynek elérését két éve még 2022-re tervezte az Erste.

A banknak jelenleg 6300 vállalati ügyfele van, amelyből 5400 a kis- és középvállalkozás (kkv). Az utóbbi időben minden pénzintézet ez utóbbi területre koncentrál, ugyanarra lő, ugyanazt kínálja, így nehéz kitűnni a versenytársak közül – fogalmazott az Erste vállalati üzletágának vezetője. A bank például úgynevezett kompetenciaközpontok kialakításával igyekszik elérni a vállalkozásokat: ezek lényege, hogy az adott területet jól ismerő munkatársak nem csak a hitelt kínálnak a szektor szereplőinek, hanem elemzésekkel, tanácsadói munkával segítik a cégek fejlődését, segítenek megtalálni a legjobb szakmai és finanszírozási megoldásokat.

Az Erstének jelenleg két kompetenciaközpontja van, az egyik az agrárium, a másik a megújuló energia területén működő vállalkozásokat segíti, és már dolgoznak két újabb felállításán, melyek az autóipari beszállítók és gyártó, valamint a magán-egészségügyi cégek igényeit lesznek hivatottak kiszolgálni.

Mindezeken túl a kisebb, évi egymilliárd forintot meg nem haladó árbevételű cégeket a gyorsítósávnak nevezett új koncepcióval is igyekszik elérni az Erste. Az elképzelés lényege, hogy az elérhető adatok, például nyilvános adatbázisok, illetve már meglévő ügyfél esetén a bank saját adatai, tapasztalatai alapján feltérképezik, értékelik a cégeket, előzetes hitelbírálatot készítve személy szabott hitelajánlatokat dolgoznak ki és ezekkel keresik meg a vállalkozásokat. A cél, hogy a cégek egyszerűsített eljárás keretében, a lehető legkevesebb bürokrácia és papírmunka mellett juthatnak forráshoz – ismertette Szabados Richárd.