Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökének közlése alapján, az egy évvel ezelőttinél 30-50 százalékkal alacsonyabb árakon is a szokásosnál jóval kisebb ütemben fogy a hűtőházakból az étkezési alma, ráadásul nagy tételekről derül ki, hogy a minőségük romlása miatt már csak ipari célú felhasználásra alkalmasak.

Az elnök nyilatkozata a Világgazdaság pénteki számában jelent meg, amelyben arról is beszámolt, hogy a léüzemek már leálltak, de a jövő hónapra megígért újraindulásuk esetén is várhatóan csak a lengyelországi, kilónként csupán 6 eurócenthez hasonló, alig 20 forintos áron veszik majd át a gyümölcsöt. Ez pedig komoly csalódás lesz az egyébként is nyomott, 65-90 forintos étkezésialma-árral kalkuláló termelőknek.

Mint kiderült, Európában óriási a túlkínálat almából, a megszokott 11,5-12 millió tonna helyett 14 millió tonna körüli a termés, ami már a szüret idején feszültségeket okozott, ami abban is megnyilvánult, hogy az almatermelők az alacsony átvételi árak miatt még tüntettek is. A hazai viszonylatokat nézve az átlagtermés 550-600 ezer tonna körül mozog, de tavaly a nyár végi becslések szerint 700-750 ezer tonna alma termett.  Ledó Ferenc szerint azonban még az is elképzelhető, hogy ez szám igazából 850 ezer tonna, és ebből – a FruitVeB adatai szerint – mindössze 200-230 ezer tonna az étkezési minőségű termés.

Az érkezési alma iránt jóval méréskeltebb a kereslet, így a termelők a tavalyi 130-150 forintos kilogrammonkénti ár helyett idén már csak 60-90 forintos áron tudják eladni az árut.  

(NT