A magyar mezőgazdaság nincs lemaradva sem az automatizációban, sem a digitalizációban, ugyanakkor nagyon sok múlik a szakértői támogatáson, a gazdálkodók és a programozók közötti „tolmácsolás” minőségén – fogalmazott Gorotyák Igor, a mezőgazdasági vezetői információs rendszereket fejlesztő Agro VIR marketingvezetője a Codecool Programozóiskola Meetupján.

Az mfor.hu beszámolója szerint az agrárium termelői és rendszerbeszállítójái oldaláról érkező szakemberek úgy vélik, a mezőgazdaság legtöbb területén kézzelfogható hatékonyságjavulást hoz az informatikai megoldások alkalmazása, ahol pedig kevésbé, ott a szemlélet elsajátítása céljából érdemes már most is áldozni rá. 

Raskó György arról számolt be, hogy a vezetpi információs rendszer beszerzésének és működésének költsége nagy gazdaságok esetében nem éri el a terményárbevétel egy százalékát sem, mégis százalékban mérve két számjegyű haszonnövekedést hozhat, ezért üzemmérettől függetlenül érdemes minél hamarabb belevágni a mezőgazdasági vállalkozások számára az informatikával való ismerkedésbe.

„Nyilvánvalóan ez a jövő, és a betanulás éveit később borzasztó nehéz lesz behozni, a versenyképesség látja kárát”

– fogalmazott Raskó az előadáson, ahol leszögezte, az IT-munkaerő iránti igényt egy konstans magas szint fogja jellemezni az agrár szektorban.

Az előadáson elhangzott továbbá, hogy a mezőgazdasági folyamatokat átalakító digitalizáció miatt szükség lesz új szabályozásra is, de az eseményen résztvevő szakértők attól tartanak, hogy a magyar állam nem feltétlenül lesz képes lépést tartani az igényekkel.