A Világgazdaság szerdai száma szerint megduplázták tavaly a kibocsátásukat a kisüzemi sörfőzdék, ugyanis az általuk előállított sör mennyisége meghaladta az egymillió hektoliterfokot.

A gazdasági napilap a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai alapján azt is közölte, hogy az 1,08 millió hektoliterfokos mennyiség után 874,9 millió forint jövedéki adót fizettek be, szemben a 2017-es 442,2 ezer hektoliterfokkal, amely 546,2 millió forintos bevallott adóval párosult.

Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke szerint a duplázásban a szegmens dinamikus fejlődése mellett annak is nagy szerepe volt, hogy a profilt váltó Pécsi Sörfőzde már nem nagy sörgyárként fizet jövedéki adót.

A lap ezzel kapcsolatban felidézi: 2017 júliusától a korábbi 8 ezer helyett évi 200 ezer hektoliterre emelte a jövedéki törvény a kisüzemi sörfőzdék minősítésekor a felső határt, az új szabályokkal 2018 volt az első teljes év. Hektoliterfokonként 810 forint a jövedéki adó, a tavalyi 1,08 millió hektoliterfokos mennyiség pedig átlagosan 4,5 százalékos alkoholtartalommal számolva azt jelenti, hogy a kisüzemi főzdék Péccsel együtt tavaly már 240 ezer hektoliterig jutottak.

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke úgy véli, reális cél lehetne, hogy néhány éven belül a kisebb főzdék adják akár a teljes sörpiac 4-5 százalékát, azonban a mostani 1,5-2 százalékról nehéz állami beavatkozás nélkül elmozdulni. Gyenge Zsolt meglátása szerint ez azért van így, mert a nagy sörgyártók gyakran visszaélnek gazdasági súlyukkal, így például a vendéglátóipari egységekkel több esetben nem azonos esélyekkel tárgyalnak.

(NT)