Hiába gyenge a forint árfolyama, a magyarok közel ötödével többet utaztak külföldre és csaknem harmadával több pénzt költöttek ott el az idei első negyedévben, mint egy évvel korábban.

Jelentősen megnőtt a magyarok utazási kedve és ezzel párhuzamosan a pénzköltési hajlandósága is az első negyedévben – írja a Világgazdaság a KSH legfrissebb adataira hivatkozva. A magyarok az év első három hónapjában 4,2 millió alkalommal utaztak külföldre, 17 százalékkal többször, mint egy évvel korábban. Ennél is nagyobb mértékben, az egy évvel korábbi szinthez képest 32 százalékkal, 164 milliárd forintra emelkedett az utazások során elköltött pénz összege. Az előző években maximum 90-110 milliárd forintot költöttek külföldön.

Gilyán Csaba, a KSH főosztályvezető-helyettese azt mondta, a növekedés mértéke a statisztikusokat is meglepte. A schengeni belső és külső határokon egyaránt rendkívül erős volt a forgalom, innen ered a magas adat. Az adatokban nemcsak a turisztikai motivációjú utak, hanem az egyéb, így például a munkavállalási, vásárlási, tanulási és üzletelési célú utazások is szerepelnek.