Szakértők szerint az ukrajnai üzemanyagpiac egyharmada illegális, és ez az arány valószínűleg tovább fog növekedni – jelentette ki Hennagyij Rjabcev kőolajipari szakértő.

Az illegális üzemanyagpiac mérete a közeljövőben abban a mértékben növekedhet, amilyen arányban fog növekedni a legálisan működő benzintöltő kutakra nehezedő adminisztratív nyomás – írja a karpatinfo.net.

„Azokra a vállalatokra, amelyek nem fizetnek teljes mértékben adókat és járulékokat, az állam nem is nagyon fordít figyelmet annak ellenére, hogy rengeteg példa és bizonyíték van arra, hogy nem tartsák be a szükséges előírásokat” – mondta Hennagyij Rjabcev.

A kőolajipari szakértő előrejelzései alapján az illegális piac legkevesebb 50 százalékkal növekedhet.

Korábban az üzemanyag forgalmazók szövetsége közölte, hogy a piacon a forgalom az utóbbi két évben 35 százalékkal csökkent.

„A gáztöltő kutak úgy szaporodnak, mint a gomba. Nincsenek hivatalos papírjaik, ez pedig egyáltalán nem érdekli a Monopólium ellenes bizottságot és a hivatalnokokat, akik csak a törvényesen működő kutak számláit és árait ellenőrzik” – mondta Leonyid Koszjancsuk, az ukrán Kőolajtermékeket Forgalmazók Egyesületek Szövetségének az elnöke.

Az üzemanyag ára azoknál a kereskedőknél, akik import termékkel dolgoznak 8 százalékkal, a hazai termékkel kereskedőknél pedig 13 százalékkal növekedett.