Egyre jelentősebb a magyar kézműves sörök jelenléte a piacon – mondta a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

Rákossy Balázs Kápolnásnyéken, a Belatiny Sörmanufaktúra avatásán egy kutatás eredményét ismertetve azt mondta: a kézműves sörök iránti kereslet az elmúlt 10-15 évben jelentősen megnövekedett Magyarországon, a 26-39 év közti, felsőfokú végzettségű férfiak és nők fogyasztják ezeket leginkább.

A magyar sörkultúra erősödése a nagyipari, prémium és minőségi kézműves söröknek egyaránt köszönhető. A járvány kitörése előtt Magyarországon több mint 6,2 millió hektoliter sör fogyott évente, melyből egyre nagyobb mennyiséget foglaltak el a kisüzemi sörök – mutatott rá.

Kiemelte: az alternatív sörfőzdék elterjedése annak is köszönhető, hogy a kormány igyekezett mindent megtenni a házi sörfőzés legális kereteinek biztosítására, miközben az adócsökkentéssel is igyekezett vonzóvá tenni a tevékenységet a termelők számára.

Bevezették azt, hogy a vendéglátóhelyeken legalább 20 százaléknyi kisüzemi csapolt sört kelljen tartani a terméklistán, a jövedéki adókedvezmény pedig 200 ezer hektoliteres termelésig speciális, kedvező adózást tesz lehetővé – mondta Rákossy Balázs.

Ismertette: a meghatározó 30 magyar kézműves sörfőzde összességében több mint háromszorosára növelte árbevételét az elmúlt években. Hozzátette: bár a hárommilliárd forintos árbevételük mindössze két százalékát adja a nagy multinacionális gyártókénak, néhány éve ez az arány csak 0,2 százalék volt.

Az államtitkár arról is beszélt: az élelmiszeriparon belül egyre jelentősebb a söripar. A koronavírus-járványt megelőzően a forgalmi adóból a söripar befizetései 25 százalékkal 26,8 milliárd forintra nőttek, az adók és a járulékok pedig összesen 77 milliárd forinttal járultak hozzá a költségvetés finanszírozásához.

A Magyar Sörgyártók Szövetsége (MSSZ) ugyanakkor arról számolt be, hogy tíz százalékkal, 1,8 millió hektoliterre csökkent az öt legnagyobb magyar sörgyártó idei második negyedéves forgalma 2019 azonos időszakához képest a vendéglátó és a rendezvény szektor leállása és a vártnál lassabb helyreállása miatt. Kántor Sándor elnök hozzátette: különösen erős a visszaesés a csapolt söröknél, ahol az eladások az előző év második negyedévének mindössze 35 százalékát, alig 62 ezer hektolitert tettek ki.

Kiemelte, hogy a csökkenés minden termékszegmenst érintett, így az első fél év adatai alapján már látható, hogy idén a korábbi éveknél kevesebb sört értékesít majd a magyar söripar, annak ellenére, hogy a májusi időjárás lényegesen kedvezőbb volt a tavalyinál, és a kiskereskedelemben fellépő magasabb kereslet némileg ellensúlyozni tudta a vendéglátásból kieső forgalmat.

Kántor Sándor elmondta, hogy ugyan a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások miatt csökkent a kereslet, azonban egyebek mellett az export tevékenység erősítése segítette a munkavállalói létszám fenntartását.

A söripari vállalatok a nemzetközi tulajdonosi kapcsolataiknak köszönhetően a régióba irányuló exportjukat a belföldi forgalomnál magasabb mértékben tudták fenntartani, így a külföldi eladások csak 4 százalékkal, 6000 hektoliterrel estek a második negyedévben. Ugyanebben az időszakban az import mennyisége látványosan, a korábbi forgalom 29 százalékával, 80 ezer hektoliterrel csökkent, hozzásegítve a magyar sörtermelést a foglalkoztatottság fenntartásához.

(Forrás: MTI)