Rengeteg kárt okoztak a lakóházakban az idei nyári viharok – ez azonban már nem számít rendkívülinek, az utóbbi években minden nyáron tízezrével érkeznek a bejelentések a biztosítókhoz. Változást jelent viszont, hogy mind több úgynevezett szupercella alakul ki és így mind gyakoribbak a jégverések.

Az elmúlt évhez képest összességében nem emelkedett a kárbejelentések száma a Groupama Biztosítónál, jóllehet több viharos és heves időjárási jelenség okozott rendkívüli helyzeteket az idei nyári viharszezonban. A társasághoz beérkezett több mint 33 ezer lakásbiztosítási kárbejelentés értéke mintegy kétmilliárd forintra rúg – derül ki a biztosító közleményéből.

Idén elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Veszprém, Vas, Békés megyékből, valamint Budapest térségéből érkeztek kárbejelentések. Az összes bejelentés 60 százaléka ezekről a területekről érkezett a Groupamáóhoz, de az ország majd minden régiójából jelentős károkat regisztráltak.  

Ez a kárbejelentési mennyiség éves szinten nem nevezhető rendkívülinek, de időbeli lefolyásuk az előző évekhez képest eltérő, jobban a nyár második felére koncentrálódnak. Kimagasló a jégverés kapcsán tett bejelentések száma, amely lényegesen meghaladja az elmúlt évek hasonló károkra tett bejelentéseinek mennyiségét – mondta el Máhig Attila, a Groupama szolgáltatási ügyvezető igazgatója.

Új jelenség a viharok hevesebb lefolyása, illetve az úgynevezett szupercellák egyre gyakoribb kialakulása. Ez utóbbi meteorológiai jelenség azért is okoz gondot, mert jóval nagyobb károkat tud okozni, mint egy „közönséges” felhőszakadás. A szupercella legismertebb jellemzője, hogy hosszabb lefolyású egy átlagos zivatarnál, és a szél iránya is többször megváltozhat az érintett régióban. A tartósabb és hevesebb zivatarfelhőkből álló szupercella nagyobb mennyiségű csapadékot képes lezúdítani, amely nagy eséllyel okoz beázásokat.

A szupercella kísérőjeként a jégeső kialakulásának is nagyobb az esélye, amely az üvegszerkezeteket és műanyag redőnyöket rongálja, illetve a külső vakolat rongálódását, valamint a héjazatok károsodását  is eredményezheti. A szupercella hektikusabb és hosszantartó széllökései során valószínűbb a kerítések és kerti építmények sérülése is, ezért érdemes gondoskodni ezek megfelelő védelméről is.