Oroszország pontot tett a történet végére: nem építi meg az Európába vezető Déli Áramlat gázvezetéket. Ukrajna majdnem duplájára emelte a tranzit díjat.

Nyilván nem marad orosz földgáz nélkül Európa, a szerdai gázos hírek azonban nyugtalanítóak lehetnek. Egyrészt a Gazprom véglegesen felmondta a szerződést, amely alapján megépítették volna a Déli Áramlat vezetéket. Ezen évente maximum 67 milliárd köbméter földgáz érkezhetett volna Európába, többek között Magyarországra.

Másrészt Ukrajna szerdán emlékeztetett, hogy közel duplájára emelte január 1-től a gáztranzit díját. A Gazpromnak az év elejétől a tavalyi 2,7 dollár helyett 4,5 dollárt kell fizetnie azért, hogy ukrán területen 100 kilométerenként ezer köbmétert szállítson Európába. A tranzitszerződést 2009-ben írta alá Moszkva és Kijev, tíz éves időtartamra.

A Gazprom szerint a januári drasztikus áremelés ukrán diktátum, amelyet nem hajlandóak teljesíteni. Kijev válaszul szerdán azt közölte, hogy nemzetközi bírósághoz fordul, ha a Gazprom nem fizet vagy felrúgja a szerződést.

Ukrajnán keresztül tavaly 67,1 milliárd köbméter orosz gázt szállítottak. Oroszország Ukrajnát megkerülve az Északi Áramlaton tavaly 45,3 milliárd köbméter földgázt juttatott el Németországba. Ezen a vezetéken évente maximum 55 milliárd köbmétert lehet szállítani, vagyis ha Ukrajnán át nem jönne a gáz, sok milliárd köbméteres lenne a szállítási hiány.