A mexikói igazságügy miniszter kedden bejelentette, hogy 60 millió peso (több mint egymilliárd forint) üti annak a markát, aki feladja az ország első számú drogbáróját.

A kormány nem sajnálhatja a pénzt, a drogbárónak börtönben a helye – jelentette ki a miniszter, aki azzal indokolta a hatalmas vérdíjat, hogy ekkora összeggel már új, biztonságos életet kezdhet a nyomravezető.

Joaquin „El Chapo” Guzman szombaton szökött meg Mexikó legszigorúbban őrzött börtönéből, ahol tavaly február óta raboskodott. Az első vizsgálat megállapította, hogy másfél kilométeres alagutat ástak a börtön zuhanyozó blokkjáig.

Ezt összehangolt munka nélkül nem lehetett volna végrehajtani. A hajtóvadászat és a vizsgálat javában tart, de máris letartóztattak a börtönben dolgozó 49 személyt, köztük az igazgatót, adminisztrációval foglalkozó munkatársakat és börtönőröket.

El Chapo, a Köpcös a világ jelenlegi első számú gengsztere, előszeretettel hívják a mexikói Al Caponénak. Az úgynevezett Sinaola-klán főnöke, aki a börtönben is fejedelmi módon élt. Vagyonát fel sem merték becsülni, de sok száz milliárd dolláros piac felett uralkodik Észak-Amerikától kezdve Európán át Ausztráliáig.

Mexikóban az elmúlt tíz évben majdnem 80 ezer ember életét követelte a kormány és a bandák közötti háború.