Jövőre csaknem egymilliárd forintos pályázati forrás jut a magyarországi nemzetiségek kultúrájának, nemzeti identitásának megőrzésére – jelentették be szerdán Budapesten.

Ha Magyarország jó nemzetiségi politikát folytat, és lehetőségei szerint anyagilag is támogatja a Magyarországon élő nemzetiségeket, az a Kárpát-medencében élő valamennyi magyar életére pozitív hatással lehet – mondta Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára szerdán Budapesten.
    Kiemelte, hogy a kormány hat év alatt nagyjából a 2,5-szeresére emelte azoknak a pályázati forrásoknak a keretét, amelyek a nemzetiségeknek az anyanyelv, a kultúra és a hit megőrzése érdekében tett erőfeszítéseit segítik. Idén 5,9 milliárd forintos, jövőre már 8 milliárd forintos összegre pályázhatnak a nemzetiségi civil szervezetek, nemzetiségi önkormányzatok.

Fülöp Attila nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár elmondta: az összesen 945 millió forintos támogatási keretre négy kategóriában lehet pályázni. A pályázatok beadási határideje 2016. január 10. A kiírások elérhetők a www.emet.gov.hu oldalon.

Nemzetiségi civil szervezetek működési támogatására és nemzetiségi kulturális kezdeményezések támogatására egyaránt 330-330 millió forintos keretre lehet pályázni. A Magyarországon és az anyaországban megvalósuló táborok támogatására 270 millió forintos, az anyaországok közreműködésével megvalósuló nemzetiségi pedagógus-továbbképzések támogatására 15 millió forintos keret jut.