A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai 2014 óta közel 1000 milliárd forintnyi forrás lehívásához segítették hozzá a gazdálkodókat – hangzott el a NAK mezőcsáti megújult falugazdász irodájának február 2-i átadásán.

A NAK gazdatámogató hálózata számos téren segíti a mintegy 400 ezer fős tagságát tevékenységében, fejlesztéseiben, bürokratikus terheinek enyhítésében. A 2014-ben általunk átvett falugazdász-hálózat országszerte több mint kétezer ügyfélfogadási ponton, 650 fővel áll a kamarai tagok rendelkezésére – mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke a mezőcsáti falugazdász iroda február 2-i átadásán.

Mint kiemelte: „Falugazdászaink gyűjtik a termésbecsléshez, állapotminősítéshez szükséges adatokat, segítenek az időjárással kapcsolatos káresemények felmérésében, különböző igazolásokat állítanak ki. Emellett ingyenesen végzik az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos ügyintézést – ezzel eddig közel egymilliárd forintot spórolva meg az ország gazdálkodóinak”.

A NAK saját szolgáltatásokkal is áll tagsága rendelkezésére, mint például kedvező agrárbiztosítások közvetítése, vagy a tagok igényei alapján kidolgozott BirtOKOS telekommunikációs szolgáltatás.

A falugazdászok – számos egyéb tevékenységük mellett – tájékoztatják a gazdálkodókat a nekik megfelelő agrártámogatásokról, valamint segítik őket azok lehívásában.

Sokatmondó adat, hogy rendre az egységes kérelmek 70-80 százalékát a falugazdászok segítették beadni, és idén sem lesz ez másképp. Az egységes kérelmeket és a Vidékfejlesztési Program pályázatait is figyelembe véve közel 1000 milliárd forintra rúg az az összeg, amihez 2014 óta a gazdálkodók a kamarai falugazdász-hálózat segítségével jutottak hozzá – hangsúlyozta Győrffy Balázs.

A kamarai falugazdász-hálózatnak köszönhetően nem volt zavar az új uniós támogatási rendszerre történő átállásban sem – szemben például Romániával, Franciaországgal vagy Nagy-Britanniával, ahol például nem tudták a június 30-i határidőig kifizetni a támogatásokat.

Az Európai Bizottságban a közeljövő tervezése kapcsán már felvetették, hogy más tagországokban is be kellene vezetni a magyarhoz hasonló professzionális szakmai támogató hálózatot, s csak annak megléte esetén adnának támogatásokat.