Két hónap alatt 389 ezren töltötték ki a közigazgatási díjak csökkentéséről szóló kérdőíveket – közölte Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára hétfőn.

A kormány még nyár elején indított kérdőíves konzultációt arról, hogy pontosan mely területeken legyen díjcsökkentés. A kitöltők közül legtöbben az erkölcsi bizonyítványt és az adóigazolás kikérését jelölték meg – mondta Kovács Zoltán az M1 csatornán.

Az erkölcsi bizonyítványt évente három-négyszázezren kérik ki, ha ennek díját teljesen eltörölnék, akkor egymilliárd forint maradhatna az állampolgárok zsebében.

A cél, hogy 2016-ig 10 milliárd forinttal csökkenjenek az igazolási szolgáltatások díjai, valamint rövidüljenek és egyszerűsödjenek az ügyintézések. Ennek érdekében 107 törvény módosítását javasolja az Országgyűlésnek a kormány.

Az államtitkár a Kossuth Rádióban az ügyintézések rövidítéséről azt mondta, általánosságban hatvan napon belül be kell fejezni az eljárásokat. Ha ez nem sikerül, akkor az ügyfélnek visszajár a közigazgatási díj, illetve nem kell azt kifizetnie.

Eddig a másodfokon eljáró hatóságok az ügyek 40 százalékában hatályon kívül helyezték az ügyeket. Ez is változni fog a jövőben, az ügyeket végig kell vinni – hangsúlyozta.

Kovács Zoltán a módosítások közül kiemelte továbbá, hogy a hatóságok egymással csak elektronikusan levelezhetnek, illetve tágítják azon ügyek körét, amit az állampolgárok otthonról is elintézhetnek.