Jobb antivírus technológiákra és szélesebb körű információ-megosztásra lenne szükség a zsarolóvírusok elleni küzdelemhez.

Becslések szerint a zsarolóvírusokat használó kiberbűnözők tavaly 1 milliárd dollárnyi váltságdíjat zsebeltek be. Ennyi pénz érkezett a zsarolóprogramokhoz köthető bitcoin tárcákba – írja a computerworld.hu.

Több mint 50 millió dollárral gazdagodott a Locky zsarolóvírushoz tartozó három tárca, míg egy negyedik közel 70 millió dolláros bevételt könyvelhetett el.

A kisebb zsarolóprogram családok további 150 millió dollárt hoztak össze, míg az FBI 209 millió dollárnyi kifizetett váltságdíjat állapított meg 2016 első három hónapjában.

Mark Nunnikhoven, a Trend Micro felhőkutatásért felelős alelnöke szerint egyáltalán nem túlzás az 1 milliárd dollár, még az is lehet, hogy alábecsülték a tavaly kifizetett váltságdíjak összegét. Egyre nehezebb ugyanis nyomon követni a kiberbűnözők bitcoin tárcáiba áramló pénzeket, mivel nagyszámú tárca használatával megpróbálják elrejteni a tranzakciókat.

Tavaly 400 százalékkal nőtt a zsarolóvírus-variánsok száma, és fejlettebbé vált a támadások végrehajtása.