Majdnem 210 millió eurónyi (nagyjából 64,6 milliárd forintnyi) támogatást hagyott jóvá hétfőn az Európai Bizottság az unió szomszédságában lévő országoknak: ebből ezúttal elsősorban Egyiptom, Azerbajdzsán és Fehéroroszország részesül, valamint Palesztina.

A déli szomszédoknak 129 millió eurót különítettek el. Ebből Egyiptom 50 millió eurót, Palesztina 38,6 milliót kap a foglalkoztatottság bővítésére, a fiatalok munkanélküliségének mérséklésére, a nők helyzetének javítására, valamint a vízgazdálkodás fejlesztésére. Emellett 41 millió euró jut a déli szomszédság partnerországai számára a közös kihívások kezelésére, például a biztonsági helyzet javítására és a gazdasági növekedés gyorsítására.

A keleti partnerség országai számára összesen 79,8 millió eurót szán az Európai Unió. Ebből 29 milliót Fehéroroszország kap a magánszektor fejlesztésére, illetve a fokozódó migránsáradat kezelésére, 13,5 millió pedig Azerbajdzsánnak jut a gazdaság diverzifikálására. A fennmaradó összeget a régió országai között osztják el a határvédelem erősítésének, illetve a fiatalok és a kis- és közepes vállalatok támogatásának céljából.

Johannes Hahn uniós bővítési biztos arról számolt be, hogy a megítélt összegekkel a társadalmi-gazdasági fejlődést és a munkahelyteremtést kívánják elősegíteni. „Célunk, hogy a biztonság fokozásával, a fiatalok szerepvállalásának és a női jogok erősítésével javítsunk az életkörülményeken a Földközi-tenger déli térségében. A keleti partnereinket az ellenálló képességük erősítésében szeretnénk segíteni, támogatást nyújtva nekik a reformfolyamatban” – közölte sajtótájékoztatóján az osztrák politikus.

Hozzátette: a jó reformok pozitív hatással lehetnek a gazdaság és a jogállamiság helyzetére az érintett országokban, elősegíthetik a növekedést és munkahelyeket teremthetnek.

MTI/Bajnok Artúr, Brüsszel