Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) néven, alkalmazott tudományok egyetemeként folytatja működését az idei évtől a Budapesti Gazdasági Főiskola.

A BGE a munkaerőpiaccal szoros partneri kapcsolatban képzi a szakembereket. Ez nemcsak az oktatás területén lesz fontos a jövőben, hanem a kutatásban is kiemelt jelentőséggel bír majd – mondta Palkovics László felsőoktatási államtitkár az átalakulás alkalmából tartott hétfői, fővárosi ünnepi szenátusi ülésen. A BGE Zalaegerszegen kihelyezett képzést folytat.

A brandet tovább kell vinni, mert annak eszmei és piaci értéke van – közölte Sándorné Kriszt Éva rektor.

A BGF 2000 januárjában a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskola, valamint a Pénzügyi és Számviteli Főiskola integrációjával jött létre. Az ország legnagyobb főiskolájává vált. Az ötödik legnépszerűbb felsőoktatási intézmény, a végzett hallgatóikat szívesen foglalkoztatják a munkaerőpiacon, 78 százalékuk már az abszolutórium megszerzésekor főállású munkaviszonyban van. A BGE-nek mintegy 18 ezer hallgatója van.

Dietz Ferenc kancellár rámutatott: örömteli és nagyon fontos esemény, hogy a főiskola elnyerte az alkalmazott tudományok egyeteme címet. A célok között említette, hogy a BGE a kelet-közép-európai térség meghatározó intézménye legyen. Szükségesnek nevezte a nemzetközi versenyképesség erősítését, és azt, hogy a vállalati szektorral tovább erősítsék kapcsolataikat. Nem csak a név változott, új logót is visel ezentúl az intézmény.

A fotón: Dietz Ferenc, a BGE kancellárja, Sándorné Kriszt Éva rektor és Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára.

MTI Fotó: Illyés Tibor