Egyre inkább nemzetközi egyetemi megmérettetéssé alakul a Magyar Mapei Betonkenu Kupa. A hétvégén VII. alkalommal, Győrben, a Mosoni-Duna parton megrendezett verseny 9 indulójából 7 egyetemi, köztük cseh, román és ukrán csapat volt.

A sport és műszaki teljesítményt egyformán követelő verseny célja: betontechnológiai innovációk ösztönzése révén hozzájárulni az iparág fejlődéséhez.

„Mivel rendkívül gyorsan fejlődik a betontechnológia, a fő célkitűzésünk az volt, hogy naprakész, gyakorlati ismereteket szerezhessenek a jövő mérnökei. Az eredmény szembeszökő: a legkönnyebb betonkenu mindössze 50 kilogramm volt idén, miközben egy hagyományos kétszemélyes túrakenu súlya 30–35 kilogramm! Jelenleg is több, a verseny által inspirált fejlesztés folyik országszerte” – mondta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

A versenyre szigorú szabályok alapján, betonból készített kenuval nevezhettek a csapatok. A szakmai zsűri győztesnek járó kupát a műszaki megoldás ötletessége és a futamokon elért eredmény alapján ítélte oda a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kara csapatának.

A VII. Magyar Mapei Betonkenu Kupa helyezettjei:

  1. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar
  2. Széchenyi István Egyetem, Győr
  3. Műszaki Egyetem, Kolozsvár

A képen a Kijevi Nemzeti Egyetem hajója.