Megtriplázódott az egyérintéses vásárlások értéke Európában az előző év azonos időszakához képest, a MasterCard legfrissebb adatai szerint. 2015 második negyedévében az európaiak közel 70 százalékkal többször választották a kasszánál ezt a fizetés lehetőségét, mint tavaly ilyenkor.

Minden második egyérintéses tranzakció élelmiszerboltban történik, 15 százalékuk pedig éttermekben és bárokban – közölte szerdán a MasterCard a saját adataira hivatkozva. A MasterCard 2017-től már a magasabb összegű – az eurózónán belül 25 euró (7750 Ft) feletti – vásárlások esetén is, a PIN kód megadásával lehetővé teszi az egyérintéses fizetést. Magyarországon ez nem újdonság, hiszen itt az 5000 forintos limitösszeget meghaladó vásárlás esetén is lehet egyérintéssel fizetni a kártyabirtokosoknak, a PIN kódjuk megadásával.

Két éven belül lehetővé teszik, hogy okostelefonjaik segítségével nagy értékű vásárlás esetén is pillanatok alatt, PIN kódos vagy ujjlenyomatos azonosítással fizessenek az ügyfelek valamennyi egyérintéses terminálon – tudatta közleményében Javier Perez. A MasterCard Europe elnöke felidézte: tavaly jelentették be, hogy 2020-ra Európa minden olyan terminálján megvalósulhat az egyérintéses fizetés, amely MasterCard vagy Maestro kártyát is elfogad.

A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint idén az első negyedévben közel kétszer annyi egyérintéses fizetésre alkalmas bankkártya volt forgalomban, mint az előző év azonos időszakában. Ennek eredményeképpen a hazai kibocsátású fizetési kártyáknak már több mint 44 százaléka – 3,9 millió darab – egyérintéses.

Az idei év első negyedében a magyar vásárlók minden korábbinál nagyobb összeget, több mint 70 milliárd forintot fizettek érintőkártyával, ami csaknem 20,5 millió fizetési tranzakciónak felel meg. Ma már országszerte 49 ezer bankkártya-elfogadó terminálnál lehet vásárolni érintőkártyával, többek közt bevásárlóközpontokban, éttermekben és bárokban, élelmiszer- és egyéb boltokban, benzinkutakon és jegyautomatáknál is.