Az európai-amerikai gazdasági kapcsolatok akkor lehetnek hatékonyak, ha egyenrangú viszonyra épülnek, és az Európai Unió is a saját érdekei szerint cselekszik – jelentette ki Varga Mihály, miután a Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter jelenlétével zajló kibővített Eurogroup ülésen vett részt Luxembourgban.

A pénzügyminiszter kiemelte: a háborús és szankciós válsággal folytatódik az Európai Unió gazdasági térvesztése, gyengül a versenyképessége, miközben az amerikai gazdaság teljesítménye meghaladja a várakozásokat.

Magyarország továbbra is az Európai Unió és a magyar gazdaság versenyképességét tartja fontosnak – hangsúlyozta Varga Mihály. Mint mondta: az orosz-ukrán háború kitörésekor megjelenő ársokk jelentős mértékben rontotta az EU gazdasági teljesítményét, hiszen kontinensünk rászorul az energiahordozók külső behozatalára. Ezzel szemben az Egyesült Államok nettó energiaexportőr a globális gazdaságban, így az amerikai gazdaság idei első félévi teljesítménye meghaladta a várakozásokat. Hozzátette: emellett az Európai Unió versenyképességét visszavetette többek között az is, hogy az amerikai kongresszus tavaly elfogadott inflációcsökkentési törvénye adókedvezményei miatt hátrányos helyzetbe hozza az európai gépjárműipart. Ez komoly aggályokat vet fel – hívta fel rá a figyelmet a tárcavezető.

Egy erős, növekvő európai gazdaság előfeltétele a magyar gazdaság lendületes bővülésének, amely megköveteli a két gazdasági térség közötti szerves együttműködést – fűzte hozzá a magyar pénzügyminiszter. Mint mondta: ugyanakkor ahogy Magyarország a világ minden piaca felé nyitva van, az Európai Uniónak is meg kell őriznie a nyitottságát többek között Kína felé is – fejtette ki Varga Mihály.

(Forrás: Pénzügyminisztérium)