A kormány nem támogatta a környezetvédelmi termékdíj módosításáról szóló javaslatot, és már nem is valószínű, hogy újratárgyalják.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium vetette fel, hogy a környezetszennyező csomagolóanyagokra vonatkozó szabályozás szigorodjon. Szakmai és érdekvédelmi szervezetek, köztük a BKIK is ellenezte a javaslatot azzal, hogy bár a céljával egyetértenek, annak gyors bevezetését nem tartják megvalósíthatónak. Mint Szatmáry-Jähl Angéla, a Kereskedelmi Tagozat elnöke az októberi Kamarai Napok rendezvényen elmondta, évekre lenne szükség ahhoz, hogy a hazai ipar felkészüljön a helyettesítő termékek előállítására, valamint hogy a hulladékgyűjtést hozzáigazítsák az új szabályokhoz.

A csütörtöki Kormányinfón az mfor.hu kérdésére Gulyás Gergely megerősítette, a kormány nem támogatja a tervezetet, ugyanis az uniós kötelezettségeink teljesítése egyelőre nem indokolja a környezetvédelmi termékdíjak átalakítását a tervezett módon.

A Fidesz európai parlamenti képviselői tartózkodtak, amikor az Európai Parlament ülésén néhány hete az egyszer használatos műanyagok – műanyag fülpiszkálók, evőeszközök, tányérok, szívószálak, italkeverők és léggömbpálcikák – betiltásáról szavaztak. Az elfogadott határozat alapján 2021-től ezeket kizárólag fenntartható anyagokból szabad készíteni.