Az év végéig ötvenkét takarékszövetkezet kíván egyesülni, ezzel létrehozva tizenkét tőkeerős és mérethatékony szövetkezeti hitelintézetet. Az összeolvadások a pénzintézetek ügyfeleit nem érintik.

Szándéknyilatkozatot nyújtott be 52, összeolvadást tervező takarékszövetkezet az integráció intézményvédelmi feladatait ellátó Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetéhez (SZHISZ). Az egyesülések után az év végéig a tervek szerint tizenkét regionális központú pénzintézet jön létre elsősorban a földrajzi közelség, az azonos, vagy nagyon hasonló mikrokörnyezeti adottságok jobb kihasználásával – tájékoztatott közös közleményében a Takarékbank és a SZHISZ.

A fúziók elsődleges célja a hatékony és eredményes szövetkezeti hitelintézeti működés erősítése, a rendelkezésre álló tőke koncentráltabb hasznosítása, az értékesítési tevékenység hatékonyságának növelése, valamint a rendelkezésre álló tudás és humánerőforrás-kapacitás jobb kihasználása – hangsúlyozta Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója.

Hozzátette: egységes a szektor álláspontja abban, hogy a folyamat végén a Takarék-csoport intézményrendszerét az SZHISZ, az integráció központi és kereskedelmi bankja, a Jelzálogbank és néhány hasonlóan erős, közepes méretű szövetkezeti hitelintézet alkossa. Az egyesülések révén így a Takarék-csoport helyi szinten is tőkeerős és stabil intézményekből álló, ügyfeleinek az ország minden pontján korszerű és egységes banki szolgáltatásokat nyújtó pénzügyi csoporttá válik.

Az egyesülésekről a takarékszövetkezetek igazgatóságainak előterjesztése alapján a szövetkeztek tagjai (részjegyesei) köz- illetve küldöttgyűléseken döntenek, a fúziók a Takarékbank és a Magyar Nemzeti Bank szükséges engedélyeit követően várhatóan 2017 végéig zárulnak le. A közlemény szerint az egyesülések révén a tulajdonosok befektetéseinek értéke növekszik, mivel a fúzió után egy tőkeerősebb és versenyképesebb szövetkezetben lesz tulajdonrészük. Az egyesülésről az ügyfelek értesítést kapnak helyi pénzintézetüktől, a folyamat során azonban nincs teendőjük. Elhelyezett betétjeiket, számlaszámukat a fúziók nem érintik, hiteleiket változatlan feltételekkel és határidőben kell törleszteniük. (MTI)