A német–osztrák–román koprodukcióban készült „Toni Erdmann” nyerte az Európai Parlament LUX filmdíját 2016-ban – jelentette be szerdán Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke.

„Szívből gratulálok a győztes film, a „Toni Erdmann” teljes stábjának. Ez a film, amely egy sötét komédia és egy vidám dráma kombinációja, bemutatja nekünk egy külföldön élő fiatal nő és apja bonyolult, gyengéd és időnként abszurd kapcsolatát. Megrendítően írja le, hogyan változnak a családi kapcsolatok, és miként befolyásolnak minket egy elöregedő és versenyképes társadalomban. Ez a film nem kínál könnyű választ, de a vidámság hullámai között arra ösztönöz minket, hogy keressük azt, amit védeni és ápolni kell” – mondta Martin Schulz.

2016-ban Leyla Bouzid „Felnyitom a szemem” (À peine j´ouvre les yeux/As I open my eyes) (Franciaország, Tunézia, Belgium, Egyesült Arab Emírségek) című filmje és a Claude Barras rendezte „Életem cukkiniként” (Ma vie de courgette/My life as a courgette) (Svájc, Franciaország) című film került még be a döntőbe. A nyertes filmről minden évben az európai parlamenti képviselők szavaznak.

A döntőbe jutott három alkotást az EU mind a 24 hivatalos nyelvére lefordítják és feliratozzák, aminek költségeit a parlament állja, továbbá a győztes filmet a látás-és hallássérültek számára is elérhetővé teszi, és támogatást nyújt a nemzetközi népszerűsítéshez.

A LUX filmdíj három döntős filmjét a szeptembertől decemberig tartó időszakban megrendezett LUX-filmnapok során az Unió mind a 28 tagállamában bemutatják. Magyarországon a filmnapokat november 16. és 18. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezték meg.

A fő cél az európai filmek forgalmának növelése az egész EU-ban, az európai mozi sokszínűségének megosztása, és vita kezdeményezése a filmek által felvetett társadalmi kérdésekről – olvasható az Európai Parlament közleményében.