A feltárt szabálytalanságok és hiányosságok miatt 50 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosítóra az MNB. A társaság többek között elfelejtette értesíteni kgfb-s ügyfeleit arról, hogy közeleg az évforduló.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogó vizsgálatot végzett a K&H Biztosító Zrt.-nél, a társaság tevékenységét 2012. október 25-től az ellenőrzés lezárásáig áttekintve. A hatósági ellenőrzés során az MNB számos hiányosságot feltárt, de ennek ellenére a biztosító alapvetően jogszabályszerűen működik – közölte a felügyelet.

A jegybanki vizsgálat ugyanakkor problémát talált a K&H Biztosító vállalatirányítási, ügymenet kiszervezési és leltározási gyakorlatában, valamint az egyes felügyeleti adatszolgáltatások alátámasztottsága kapcsán is. A biztosító a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződéseit érintő nyilvántartási, adatszolgáltatási- és feldolgozási, valamint ellenőrzési rendszereit illetően sem felelt meg minden tekintetben a jogszabályi előírásoknak. A vizsgálat nagyszámú – esetenként kisebb jelentőségű – hiányosságot tárt fel a K&H Biztosító egyes élet- és nem életbiztosítási szerződéseinek jogszabály által előírt tartalmi elemeivel kapcsolatban is.

A társaság több esetben megszegte az ügyfél-tájékoztatásra, panaszkezelésre vonatkozó jogszabályi előírásokat is. Számos esetben az életbiztosítási szerződések megszűnéséhez kapcsolódó, valamint a jogszabály szerint rendszeresen, évente teljesítendő tájékoztatásokat késedelmesen adta meg ügyfeleinek, illetve azokat nem a megfelelő időszakra vonatkozóan teljesítette.

A kgfb-szerződések esetében jelentős arányban mulasztotta el vagy teljesítette határidőn túl tájékoztatási kötelezettségét például a biztosítási évforduló, a várható díjtételek összege, a díjhátralékos ügyfelek felszólítása, a szerződés díjnemfizetéssel történő megszűnése, valamint a kártérítési igények intézése kapcsán. Előfordult, hogy a biztosító megtévesztésre alkalmas tájékoztatást adott az ügyfeleknek a fedezetlenségi díjfizetésre vonatkozó kötelezettségeikről is.

A számosságában jelentős – de nem rendkívüli súlyú – jogsértések miatt az MNB összesen 50 millió forint felügyeleti és fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a K&H Biztosítóra, s kötelezte a jogszabályoknak megfelelő működésre. A jegybank határozatában 2016. szeptember 30-ig adott határidőt a biztosítónak arra, hogy írásban tájékoztasson a jogsértések megszüntetésére vonatkozó intézkedéseiről.

A K&H az MTI megkeresésére közölte: minden esetben az érvényben lévő, hatályos jogszabályok betartásával kívánnak eljárni.