Miután az Európai Bizottság engedélyezte a programot, február második felében megkezdi működését az MNB új vállalkozása, a MARK, amely a problémás kereskedelmi ingatlanhiteleiktől segít megszabadulni a bankoknak.

Megkapta az Európai Bizottság áldását a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új eszközkezelője, a kereskedelmi bankokat problémás vállalati hiteleiktől megszabadító MARK Zrt. A társaságot azért hozta létre az MNB, hogy felvásárolja a hitelintézetek kereskedelmi ingatlanokhoz (például irodaházak, bevásárlóközpontok) kapcsolódó rossz eszközeit, ezzel felgyorsítva a banki mérlegek tisztulását, elősegítve a pénzügyi intézmények stabilitásának, hitelezési képességének és hajlandóságának erősödését.

A brüsszeli testület úgy találta, hogy az MNB által kidolgozott értékelési modellek és alkalmazni kívánt eljárások biztosítják, hogy a MARK piaci alapon meghatározott értéken vásároljon banki eszközöket, így a program nem számít tiltott állami támogatásnak. Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság euróért és a szociális párbeszédért felelős alelnöke a döntéssel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy a nemteljesítő hitelek magas száma egyes tagállamokban megterheli a bankok mérlegét, és megakadályozza, hogy képesek legyenek a vállalkozásoknak és a háztartásoknak hitelezni. 

A 2014 őszén létre hozott MARK február második felében hirdeti meg hivatalosan az eszközvásárlási program részletes feltételeit. Ezt követően 15 hónapig tart a vásárlási szakasz, amelyben minden hazai pénzügyi intézmény részt vehet. A programban való részvétel önkéntes, ugyanakkor a MARK a feltételeknek megfelelő valamennyi portfólióra vételi ajánlatot tesz.

Amennyiben a bank és a MARK meg tudnak állapodni, utóbbi átveszi a problémás hitelt és azzal együtt az annak fedezetét jelentő ingatlant. Utóbbit a MARK kezeli, hasznosítja, majd a piaci igények alakulásától függően tovább értékesíti azt. Korábbi nyilatkozatok alapján a MARK átlagosan a könyv szerinti értékük harmadán kíván problémás portfóliókat átvenni a bankoktól.