A jelenlegi, valamivel több mint két óráról egy órára rövidül szeptembertől a banki átutalások ideje.

Az átutalási idő rövidülése mellett az eddigi öt elszámolási ciklus helyett naponta tíz lesz – közölte Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi infrastruktúrák igazgatója hétfőn az M1 tévécsatornán.

Jelenlegi 4 óra alatt kötelező végrehajtani az átutalást, azonban most gyakorlatilag 2 óra 5 perc alatt megtörténik. Bartha Lajos felidézte: a központi elszámoló rendszert működtető  Giro Zrt.-t az MNB  tavaly megvásárolta a bankszektortól azért, hogy további fejlesztéseket tudjon elvégezni.

A központi elszámoló rendszer fejlesztésének köszönhetően rövidül az utalás ideje, illetve nő az elszámolási ciklusok száma. A komplex fejlesztésben a Giro Zrt., az MNB és a bankok vesznek részt.

Bartha Lajos arról is beszélt, hogy az elektronikus fizetések alapján Magyarország a középmezőny alján foglal helyet az európai összehasonlításban. A felmérések szerint Magyarországon mintegy 3,8 milliárd fizetési tranzakció van egy évben, ennek 80 százaléka készpénzben zajlik.

Ez Skandináviában a fordítottja, ott a készpénz aránya mindössze 20 százalék. Rámutatott arra: ha a skandináv modell szerint fizetnénk Magyarországon, az nagyjából évi 100 milliárd forintos megtakarítást eredményezne.