Nem lesz könnyű dolga a horvát vasúttársaságnak, hogy autózás helyett vonatozásra szoktassa az utazókat. Bár a vonat olcsó, de legalább annyira lassú is.

Vonattal a tengerre címmel hirdetett akciót a horvát vasúttársaság (HZ), azt remélve, hogy minél többen elkerülik az ország túlzsúfolt autópályáit.

Igaz, hogy a személygépkocsival történő utazás árának csupán töredékébe kerül a vonatjegy az Adriai-tengerre, de egy ilyen út akár egy napig is eltarthat – írja a Turizmus.com a Jutarnji List napilap cikkét idézve.

A lap szerint rosszul járnak például azok, akik a kelet-horvátországi Eszékről akarnak az Adriai-tenger mentén fekvő Sibenikbe utazni. A mindössze 620 kilométer távolság autóval öt óra alatt megtehető, ha valaki mégis a horvát vasúttársaság mellett dönt, és vonattal utazik át az országon, három átszállással 25 óráig tart az út.

A Zágráb és Split közötti út vonattal hét és fél óra, autóval viszont csak 3 óra 45 perc.

Az egymillió lakosra jutó autópálya-hossz alapján Horvátország a negyedik helyen áll az Európai Unióban, összesen 1330 kilométer autópálya épült az országban. A közlekedést nehezíti, hogy fizetőkapus rendszer működik az országban, ami miatt sokszor több kilométeres sorok is feltorlódnak az autópályán.

Az újság arról is beszámolt, hogy mennyire elavult a horvát tömegközlekedésben használt járműpark. A horvát hajók és komphajók átlagéletkora 46,2 év, a vonatoké 30. A lap szerint a mozdonyok 70 százalékát tíz éven belül le kell cserélni.

A horvát kormány azt tervezi, hogy 2030-ig felfejleszti a tömegközlekedést, ami várhatóan csökkenti majd a személygépkocsi forgalmat.