A szórólap- és magazinnyomtatás piacának jelentős része, több mint kétharmada kerül egy kézbe, miután a GVH engedélyezte, hogy a német tulajdonú Fastrock felvásárolja az Ipress nyomdaipari vállalkozást.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Fastrock Kft. közvetlen, egyedüli irányítást szerezzen az Ipress Center Central Europe Zrt. felett. Az összefonódással érintett vállalkozáscsoportok egyaránt foglalkoznak szórólap- és magazinnyomtatással. Az irányítást megszerző vállalkozást magában foglaló EDS-csoport 50-60 százalékos, az Ipress 5-15 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a szórólap-nyomtatási piacon, míg a helyzet fordított a magazinnyomtatási piacon: az Ipressnek 60, az EDS-csoportnak pedig 10 százalék alatti részesedése van – írja közleményében a GVH.

A versenyhivatali vizsgálat megállapította, hogy nem várható kedvezőtlen horizontális versenyhatás (így az árak emelkedése) a tranzakció engedélyezését követően sem a szórólap-, sem a magazinnyomtatási piacon, mivel több érdemi versenytárs van jelen a piacon, és a szolgáltató-váltás nem ütközik jelentős nehézségekbe. Ráadásul tovább erősödhet a versenynyomás egyrészt a napilapok példányszámainak csökkenő trendje miatt a napilapnyomdák, másrészt a külföldi nyomdák részéről, miközben jelentős szabad kapacitás van a piacon. Mindemellett az érintett vállalkozáscsoportok nem tekinthetők egymás legközelebbi versenytársainak, a szolgáltatás igénybevevői érdemi vevői erővel rendelkeznek.

A GVH nem azonosított káros vertikális és portfólió-hatást sem, hiszen az összefonódás nem hoz létre új vertikális kapcsolódást, illetve nem eredményezi a tevékenységi kör olyan bővülését, amely káros portfólió-hatásokhoz vezetne – zárul a közlemény.