A mikro, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése hitelprogram elérhető összege 44 milliárd forintról 70 milliárd forintra emelkedett a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP) keretében – tájékoztatott Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

A Pest megyei fejlesztésekre a 2014–2020-as időszakban korlátozottan áll rendelkezésre forrás, ezért a kormány egy 3,67 milliárd forint összegű hitelprogram indításáról is döntött a Versenyképes Közép-Magyarország operatív program (VEKOP) keretében, amely – Budapest kivételével – a pest megyei mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelését.

Az államtitkár emlékeztetett: a pénzügyi eszközök a 2014–2020-as programozási időszakban a korábbinál jóval nagyobb szerepet kapnak. A 2014–20-as időszakban a GINOP keretében a pénzügyi eszközök és szolgáltatások fejlesztésére több mint háromszor nagyobb összegű forrás jut, mint az előző 2007–13-as időszakban. Kiemelte: a jelenlegi ciklusban elérhető fejlesztési források kihelyezésénél a kormány kiemelt célja, hogy a vállalkozások a lehető legszélesebb körben, könnyen elérhető módon, gyorsan és minden eddiginél olcsóbban juthassanak forráshoz. A visszatérítendő támogatások terén jelentős, közel 700 milliárd forintos keretösszeg mintegy 75 százalékát hirdeti meg a kormány a ciklus első felében.

A GINOP öt tematikus célhoz nyújt pénzügyi eszközöket: a kutatás, a technológiai fejlesztés és az innováció megerősítése, az infokommunikációs technológiához való hozzáférés elősegítése és e-technológiák használatának és minőségének fokozása, a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének erősítése, az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés támogatása minden ágazatban, a foglalkoztatás és a munkavállalói mobilitás ösztönzése – emelte ki Rákossy Balázs. (MTI)