Magyarországi és külföldi befektetőktől 15 millió dollárnyi tőkéhez jutott a budapesti központú, járműkommunikációs eszközöket gyártó cég, a Commsignia.

A tőkebevonás a magyar PortfoLion Capital Partners és a Day One Capital, valamint a finn Inventure és a brit Inference Partners vezetésével, valamint az amerikai Qualcomm Ventures, a dél-koreai Samsung és a befektetőkhöz újonnan csatlakozó dél-koreai LG Electronics részvételével valósult meg. Az összegből magas hozzáadott értéket teremtő munkahelyeket hoznak létre, a bővítést a járműkommunikációs piac gyors növekedésével magyarázták.

A Commsignia szoftverei és eszközei személyautókban, teherautókban és buszokban kezdtek elterjedni, de mára a kerékpárok és elektromos rollerek piacára is betörtek. Eszközeik nem csak a közúti balesetek számát csökkenthetik, de azt is lehetővé teszik, hogy a közlekedési vállalatok és útkezelők valós idejű információkat gyűjtsenek a forgalmi helyzetről, megismerjék a közúti konfliktusokat, zöld utat biztosítsanak buszoknak, mentőknek, tűzoltóknak.

A 2012-ben alapított cég 140 munkavállalót foglalkoztat, eszközei Európa több országában és az Egyesült Államokban is megjelentek már. Beszámolója alapján a Commsignia az elmúlt 2 évben veszteséggel zárt, de 2021-ben majdnem 1,4 milliárd forint, 2022-ben pedig már több mint 1,85 milliárd forint bevételt ért el. A forgalom túlnyomó többsége külföldi értékesítésekből származott.

(Forrás: MTI)