2018. január 1-től egy euróval emelkedik a közjogi méltóságok bére Szlovákiában. A parlament a bérek befagyasztását egy másik törvény módosító javaslatán keresztül oldja fel – jelentette be Robert Fico miniszterelnök.

„Az összhang egyértelmű annak kapcsán, hogy a bérbefagyasztás feloldásának folyamatát nem lehet egy több éve bevezetett számítás alapján elindítani. Ezért abban állapodtunk meg, hogy a bér szimbolikus 1 euróval emelkedjen – mondta a koalíciós pártok parlamenti frakcióinak keddi ülését követően Robert Fico kormányfő.

Ezzel egy hivatalos vitát szeretnénekk elindítani arról, hogyan küszöböljék ki a közjogi méltóságok és az állami társaságok élére kinevezett vezetők fizetését érintő szabálytalanságokat.

Fico szerint meg kell határozniuk bizonyos együtthatókat, aminek alapján a közjogi méltóságok és az állami vállalatok élén álló állami képviselők bére kiszámolható lesz – írja a hirek.sk.

A koalíció viszont előbb az egyik adótörvény módosításával szeretné törvénybe iktatni, hogy a közjogi méltóságok fizetései maradnak a 2011. évi szinten, csupán egy euróval emelkednek. Egyúttal megkezdik az új paramétereket tartalmazó jogszabály kidolgozását.

Andrej Danko házelnök, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke szerint fontos, hogy a koalíció a megoldotta a problémát. „Megállapodtunk a közjogi méltóságok és az állami vállalatok vezetői bére új rendszerének megoldásában” – nyilatkozta.