A szlovák egészségügyi tárca azt fontolgatja, hogy miként vezethetne be bizonyos egészségügyi illetékeket, így a vizitdíjat is, amit több mint tíz évvel ezelőtt a Dzurinda-kormány szakminisztere, Rudolf Zajac vezetett be. Akkor 20 szlovák koronát, azaz 0,66 eurót kellett fizetni, amit a tárca most 1 euróra emelne.

A vizitdíj kérdése a politikusokat és a közvéleményt is megosztja. Tomáš Drucker miniszter azt fontolgatja, hogy melyik illetékeket kellene ismét bevezetni. A tervét azzal indokolja, hogy a páciensek az orvosi rendelőkben manapság is hajlandóak fizetni, bár erre világos jogszabályok nem kötelezik őket – írja a hirek.sk.

„A illetékeket érintő jelenlegi jogi rendezés nem egyértelmű, s a gyakorlatban sok félreértéshez vezet. A gyakorlat azt mutatja, hogy szükséges az egyértelmű szabályok bevezetése“ – magyarázta a tárca szóvivője, Stanislava Luptáková. A téma kapcsán a minisztériumban múlt héten hivatalos találkozót rendeztek a megyék, a Szlovák Orvosi kamara (SLK), valamint a szakmai társulások és szervezetek képviselőinek rézvételével.

A tárca egyelőre nem árulta el, hogy miért mennyit kell majd fizetni. Sajtóértesülések szerint viták folynak az elsőbbségi vizsgálatok, a kórházi ellátás és a körzeti orvosi ellátás illetékkel való sújtása kapcsán. Drucker azt állítja, hogy az illetékek bevezetése nem vezet a páciensek diszkriminációjához, mert nagyon is áttekinthető kritériumokat szabnak meg.

A miniszter azt ígéri, figyelembe veszi az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) által több mint 5 ezer személy közreműködésével készített felmérés eredményeit is. Abból az is kiderült, hogy a fizetési kötelezettségnek az időpont-foglalás esetében négy felnőtt páciens közül hárman a hívei, s a többség élne is ezzel a régi-új lehetőséggel. A szülők 85 százaléka a gyermeke orvosi ellátása kapcsán is kihasználná ezt a lehetőséget. Drucker feltételezi, hogy a végleges módosítás ez év végéig elkészül.

Robert Fico második kormánya a 2006-os évi kormányrendeletével megszüntette az akkori vizitdíjakat, tavaly pedig az elsőbbségi kivizsgálásért szedett további illetéket is eltörölték. A gyakorlatban azonban a pácienseknek „feketén” vagy különféle kitalált szolgáltatásokért manapság is fizetniük kell.