2016 őszén válik elérhetővé az a tudásbázis, amelyet európai kutatók és gyakorlati szakemberek hálózata hoz létre a bortermelő vidékek versenyképességének növelésére.

A közel 2 millió euró brüsszeli forrással támogatott Winetwork Projektben egyedüli magyar résztvevő az Eszterházy Károly Főiskola Élelmiszertudományi és Borászatti Tudásközpontja  – olvasható a www.nyeromagyarok.eu honlapon.

Az Észak-magyarországi borvidékek (Egri, Bükki, Mátrai, Tokaji) központjában található tudásközpont az Eszterházy Károly Főiskolához kapcsolódó kutatóintézetként működik 2006 óta. Egyik fő feladatuk, hogy a jövő szőlőtermesztéséhez és a kiváló minőségű borok előállításához elengedhetetlen tudományos hátteret biztosítsanak.

Az intézet legfőbb kutatási területét az élelmiszertudományok jelentik, amely az utóbbi években egészült ki szőlészeti- és borászati területen végzett kutatásokkal. Számtalan piaci- és akadémiai partnerrel működnek együtt különböző projektekben. Jelenleg is futó mintaprojektjük a „falak nélküli laboratórium”, amely Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződő elgondoláson alapszik.

A francia kezdeményezésre indult Winetwork projekt keretein belül az egriek olyan problémára keresik a megoldást, amely egész Európában veszélyt jelent, megelőzéssel azonban jelentősen javítható a borászatok versenyképessége. A kutatás tárgya két szőlőbetegség: hivatalos nevén a szőlő tőkepusztulás és a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma.

A konzorcium célja szerint 2017 szeptemberében hármas eredménnyel zárul a közös munka: létrejön egy a későbbiekben is segítségül hívható nemzetközi szakértői hálózat, megoldás születik a két szőlőbetegség elterjedésének megfékezésére, és javaslatok születnek további együttműködésekre.