Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) és partnerhálózata Európa-szerte több száz eseményen annak jelentőségét igyekszik kiemelni, hogy a teljes munkával töltött élet során biztonságos és egészséges munkakörülményeket kell biztosítani – olvasható az EU-OSHA közleményében.

A 2016. évi munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi európai hét – október 24–28-ig – az „Egészséges munkahelyet minden életkorban!” című kampány egyik kulcsfontosságú epizódja.

Az EU-OSHA igazgatója, dr. Christa Sedlatschek a következőket mondta: „Az európai munkavállalók 27 százaléka nem gondolja, hogy 60 éves korában is képes lesz ugyanazt a munkát végezni. Ezért a munkahelyi balesetek és a foglalkozási megbetegedések megelőzése kampányunk egyik sarokköve. A munkáltatóknak figyelembe kell venniük a munkaerő sokféleségét, és külön figyelmet kell fordítaniuk a sérülékeny munkavállalókra: a fiatalokra, az idősebbekre, a fogyatékkal élőkre és a nőkre.”

2030-ra a teljes munkaerő legalább 30 százalékát várhatóan az 55 év feletti korosztály fogja képviselni sok európai országban. Ez megoldandó feladatokat jelent mind a munkavállalók, mind a munkáltatók és a vállalkozások számára.

Az EU-OSHA kiadványai

Az EU-OSHA azzal nyújt segítséget kampánypartnereinek, hogy számtalan ingyenes forrást biztosít a kampány weboldalán: a közelmúltban több mint 30 országspecifikus változatban adták ki például az interaktív és felhasználóbarát e-útmutatót, amely könnyen követhető információkat és gyakorlati útmutatást nyújt az idősödő munkaerő biztonságának és egészségvédelmének kezelésével kapcsolatban.

Ugyancsak a közelmúltban adták ki azt az öt tájékoztatót, amely a „Biztonságosabb és egészségesebb munkahelyet minden életkorban – munkahelyi biztonság és egészségvédelem az idősödő munkaerő kontextusában” c. projektről szóló főbb beszámolókat foglalja össze.

Rendezvények

Az EU-OSHA fókuszpontjai számos rendezvénynek adnak otthont több mint 13 országban; Ausztriában (október 24-én) arról rendeznek konferenciát, milyen potenciál rejlik abban, ha egy munkahelyen többféle generáció dolgozik együtt, míg Csehországban (október 25-én) a munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi jogszabályok újdonságait vitatják meg egy másik konferencia keretében.

Dr. Christa Sedlatschek az EU-OSHA tevékenységeinek legfőbb eredményeit egy szlovákiai konferencián ismerteti, amelyet egyébként az új technológiák és foglalkoztatási formák témájában rendeznek.

Spanyolország több régiójában, összesen 39 városban több mint 60 rendezvényre kerül sor, amelyeken belül néhány kreatív kezdeményezés is helyet kapott: a Kanári-szigeteken például több generációt képviselő munkavállalók rövid videofilmjeit gyűjtik csokorba, amelyeken helyes biztonsági és egészségvédelmi gyakorlatokat mutatnak be „15 másodperc – Egészséges munkahely minden életkorban” címmel.

Hivatalos kampánypartnerek

A hivatalos kampánypartnerek szintén tevékenyen támogatják az európai hetet különböző tevékenységek és kezdeményezések révén: A DEKRA Insight által rendezett Safety in Action (Biztonság akcióban) című konferencia keretében világszínvonalú cégek munkahelyi biztonsági vezetői és csoportjai fognak találkozni október 26–27-én a belgiumi Antwerpenben. Mindeközben a Federation of the European Ergonomics Societies (Ergonómiai Társaságok Európai Szövetsége, FEES) az egész október hónapot az „Ergonómiát minden korosztálynak” témának szenteli, hogy bemutassa, milyen szerepet tölthet be az ergonómia a munkában töltött évek fenntarthatóságának előmozdításában.

A Promotor BHP, az EU-OSHA egyik lengyel kampány- és médiapartnere „Emberi tényező a biztonságban” címmel rendez konferenciát ezen a héten, amelyen a bányászati, üzemanyag-, energia- és kohászati iparon belüli biztonságos munkakörülmények megteremtésével kapcsolatos eszközöket és tapasztalatokat igyekeznek megosztani a résztvevőkkel.

Uniós célok

Az EU foglalkoztatási célkitűzése értelmében 2020-ra a 20–64 év közötti népesség 75 százalékának kellene munkában állnia. E cél elérése érdekében jelentős szerep jut az életkor szempontjából érzékeny munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi gyakorlatoknak és a teljes munkával töltött élet során biztosított munkahelyi jólétnek.

A kampány

A kampány 2016. április 15-én indult el. Az eseménynaptárban a kulcsfontosságú események közé tartozik a Munkahelyi Biztonság és Egészségvédelem Európai Hete (2016. és 2017. október), valamint az Egészséges Munkahelyek – Helyes Gyakorlati Díj díjkiosztó ünnepsége (2017. április). A kampányt az „Egészséges munkahelyek” csúcstalálkozó zárja majd (2017. november), amelyen az EU-OSHA mellett mindazok összegyűlnek, akik hozzájárultak a kampányhoz, hogy számba vegyék a kampány eredményeit és a tanulságokat.