Már csak egy napjuk maradt jelentkezésük benyújtására mindazoknak, akik 2017. január elsejével egészségbiztosítót szeretnének váltani Szlovákiában.

Egészségbiztosítót évente legfeljebb egy alkalommal válthatnak Szlovákiában, amely mindig a következő év januárjától hatályos. Amennyiben valaki 2017. január elsejével biztosítót szeretne váltani, 2016. szeptember 30-ig be kell nyújtania a jelentkezési kérelmét.

A kérvényt csak egy biztosítóhoz lehet benyújtani. A biztosítottak három egészségbiztosító, az állami tulajdonú Általános Egészségbiztosító (VšZP), valamint a Dôvera és az Union magán egészségbiztosító közül választhatnak – írja a hirek.sk.

„ Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy a biztosítottak nagy része közvetlenül a törvényi határidő lejárta előtti időszakra hagyja a biztosítóváltást” – közölte Petra Balážová, a VšZP szóvivője.

Mindazon személyeknek, akik biztosítóváltáson törik a fejüket, ajánlatos leellenőrizniük körzeti orvosuknál, szakorvosuknál, hogy szerződésben áll-e az adott biztosítóval. Váltás esetén a biztosítottak év végéig a jelenlegi biztosítójuk által kiadott egészségbiztosítási kártyát használják.