A foglalkoztatási adatok javulása, valamint a fizetések folyamatos emelkedése mellett egyre kisebb a férfiak és a nők bére közötti különbség hazánkban – mondta Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszteri tanácsadója.

– Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben az utóbbi három évben a nők és a férfiak közötti fizetéskülönbség, ráadásul a foglalkoztatottsági mutatóink mindkét nemnél jelentősen javulnak évek óta – jelentette ki a Magyar Időknek Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszteri tanácsadója, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke.

Kiemelte: a minap közzétett 2015. évi Eurostat-adatok azt mutatják, hogy a nemek közötti bérkülönbség a 2012-es 20,1 százalékról mára 14 százalékra csökkent Magyarországon, ezzel jóval az európai uniós átlag alá kerültünk. A mutatónk értéke 2015-ben Svédországgal azonos lett, így elmondható, hogy ebben a szegmensben is az EU legjobbjai közé kerültünk.

A 28 tagállam összesített értéke 16,3 százalék volt 2015-ben, amely ráadásul az elmúlt három évben mindössze egy százalékponttal mérséklődött.

A miniszteri tanácsadó példaként említette a pénzügyi és a biztosítási ágazatot, amely szintén jelentősen hozzájárult a nemek közti fizetéskülönbség csökkenéséhez. Magyarország egyik legjobban fizető ágazatában a férfiak keresete 2012-ben 39 százalékkal volt magasabb a nők átlagánál. A különbség mára ezen a területen 24 százalékra csökkent.