Nyers kecsketejből készült az a Magyarországon is kapható francia sajt, amelyet most azért kell visszahívni a boltok polcairól, mert E. coli baktériummal szennyezett.

Az Európai Unió gyorsriasztási rendszerén (RASFF) érkezett tájékoztatás szerint E. coli baktériummal szennyezett francia sajtot hoztak forgalomba több uniós tagállamban, köztük Magyarországon is. A Fromagerie d’Anjouin cég által gyártott, Valencay Coque nevű, 220 grammos kiszerelésű sajt elvileg augusztus 26-ig lenne fogyasztható, de nem az: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt kéri, hogy akinek az említett paraméterekkel rendelkező sajtja van, az ne egye meg azt. A NÉBIH haladéktalanul megtette a termék forgalomból történő kivonásához szükséges lépéseket. 

A nyers tej (főleg intenzív állattartási körülmények között) tartalmazhat olyan baktériumokat, melyek súlyos betegségeket okozhatnak. Nyers tejben ezek közül leggyakrabban Campylobacter, Salmonella, és Shiga toxin-termelő Escherichia coli (STEC) kórokozók fordulhatnak elő. Az általuk okozott megbetegedések főbb tünetei: hányás, levertség, rossz közérzet, hasmenés, hasi fájdalom, véres hasmenés, gyomor- és bélhurut, hasgörcs, nyákos hasmenés – hívja fel a figyelmet közleményében a Nébih.

Egészségügyi szempontból ezért csak a felforralt, vagy pasztőrözött tej fogyasztása biztonságos, a nyers tej fogyasztásának vélt egészségügyi előnyei tudományosan nem igazoltak. A nyers kecsketej mikrobiológiai szennyezettségének a valószínűsége különösen nagy. Magyarországon a nyers tej csak „NYERS TEJ, FORRALÁS UTÁN FOGYASZTHATÓ” figyelmeztetéssel forgalmazható. A nyers tejből készült tejtermékek fogyasztása szintén kockázatos, amit csak megfelelő- és kellően hosszú idejű érlelés képes némiképpen csökkenteni.

Az iparilag előállított tejtermékeket általában megfelelően hőkezelt tejből állítják elő, a nyerstejből készített tejtermékeket pedig „NYERS TEJBŐL KÉSZÜLT” figyelmeztető jelzéssel kell ellátni, hogy aki ilyen terméket fogyaszt, az az ezzel járó kockázat tudatában tegye azt. A nyers tej, illetve nyers tejből készült termékek fogyasztása a csecsemőkre, kisgyermekekre, várandós anyákra, idősek és a legyengült immunrendszerű személyekre magas kockázatot jelent.