A legjobb esetben is súlyos hasmenést okozhat az a Németországból származó bio árpafűből készült étrend-kiegészítő, amely a laboratóriumi vizsgálatok szerint shigatoxin termelő E. coli baktériummal szennyezett.

Shigatoxin termelő E. coli baktériummal szennyezett alapanyagból állítottak elő többféle bio árpafű étrend-kiegészítő terméket Németországban. Az uniós RASFF rendszerben érkezett riasztás szerint a 140 grammos kiszerelésű, BIO Gerstengras Pulver nevű bio árpafű porból Magyarországra is szállítottak – írja közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy a terméket ne fogyasszák el, mert egészségügyi problémát okozhat. A shigatoxin termelő Escherichia coli (röviden E. coli) fertőzés tünetei hasi görcsök, hirtelen fellépő vizes hasmenés, amely esetenként véres is lehet. Esetenként előfordulhat hányinger, hányás és láz is.

A legtöbb beteg egy-két héten belül meggyógyul, de a fertőzés okozhat vérzéses vastagbélgyulladást, vérzékenységgel és vérrögképződéssel járó úgynevezett trombotikus trombocytopéniás purpurát, vagy vesekárosodást, úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómát is. Amennyiben az elfogyasztott élelmiszer élő shigatoxin termelő baktériumot tartalmaz, a fertőzés tünetei a fertőződés időpontjától számítva 1-8 napon belül jelentkezhetnek, az átlagos lappangási idő 3-5 nap – írja közleményében a hivatal.