Afrika ötödik legszegényebb országában lát fantáziát Bruce Dickinson, az Iron Maiden énekese. Terveihez kínai tőkét talált.

Bruce Dickinson (56) jó ideje nemcsak a világot jelentő színpadokon csillog, hanem hivatásos kereskedelmi pilótaként és üzletemberként is sikert sikerre halmoz.

Legújabb ötletére azonban még az őrületes dolgokat imádók is felkapták a fejüket. Bruce ugyanis Dzsibuti kormányával írt alá szerződést, walesi cége, a Cardiff Aviation képviseletében. A kitűzött cél: a 2002-ben leállított Air Dzsibuti (Air Djibouti) légitársaság felvirágoztatása, s ezzel a kelet-afrikai ország gazdaságának felfuttatása. Az álmok netovábbja lenne, ha a szomszédos Etiópia légitársaságát le tudnák valamikor gyűrni.

A Cardiff Aviation közvetítésével kínai üzletemberek hoznák a tőkét, nem kevesebb, mint 12 milliárd dollárt, amelyből nemcsak az Air Dzsibutit élesztenék fel, hanem az országban két repülőteret építenének, s mellesleg hat kikötő fejlesztésében is érdekeltek.

A megvalósítási tervben Dickinsonék a Turkish Airlines, az Emirates és a Quatar Airways üzleti modelljeit elemzik, ezek a légitársaságok ugyanis viszonylag gyors és célzott akciókkal szereztek piacot a nemzetközi repülésben. Közülük a török társaság már naponta fogad és indít járatot az afrikai országba, elsőként ezt a szerepet akarná átvenni az Air Dzsibuti.

Dzsibuti francia gyarmat volt, 1977-ben nyerte el függetlenségét, de azóta is erős francia és amerikai befolyás alatt áll, lakosainak száma mindössze 810 ezer.

Bruce Dickinsonban túlteng az optimizmus, mint mondja: Dzsibuti varázslatos hely, csak kevesen tudnak róla, de ezen most változtatunk.