A NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága pénzügyőrei Andornaktályán tartottak közúti ellenőrzést, amikor összesen négyezer doboz magyar adójegy nélküli cigarettát és tizenhárom kilogramm vágott dohányt foglaltak le. Az ügyben orgazdaság miatt büntetőeljárás is indult.

A pénzügyőrök megállítottak egy magyar állampolgár által vezetett Alfa Romeo típusú személygépkocsit. Az autó csomagtartójából nejlonzsákokba és kartondobozokba csomagolva mintegy kétezer doboz magyar adójegy nélküli „Duty Free” felirattal ellátott, külföldi eredetű cigaretta került elő, de a pótkerék tárolója is tele volt cigarettával.

Mivel az ellenőrzéskor felmerült annak a gyanúja, hogy a gépjárművezető az illegális cigarettát egy egri pincében tárolja, a pénzügyőrök ott is ellenőrzést tartottak, és további ezerhatszáz doboz ukrán eredetű, adózatlan cigarettát és mintegy fél kilogramm vágott dohányt találtak.

A helyszínre érkező pénzügyi nyomozók az ott szerzett információk alapján házkutatást tartottak a gépjárművezető és a pince tulajdonosának lakásán. A sofőr lakásához tartozó közös tárolóban további háromszázhatvan doboz illegális cigaretta és több mint tizenkét kilogramm vágott dohányt tároltak.

A három helyszínen tartott ellenőrzés alkalmával talált megközelítően ötmillió forint értékű adózatlan cigarettát és vágott dohányt a NAV pénzügyi nyomozói lefoglalták és orgazdaság elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás, valamint jövedéki törvénysértés miatt jövedéki eljárás is indult.

A várható jövedéki bírság összege meghaladja az ötmillió forintot – olvasható az adóhivatal közleményében.