A General Electric (GE) 2020-ig meg kívánja duplázni a közép- és kelet-európai kis- és középvállalkozásoktól (kkv), köztük a magyar vállalkozásoktól vásárolt termékek és szolgáltatások volumenét.

A GE több mint 30 ezer beszállítótól vásárol árukat és szolgáltatásokat világszerte, a tranzakciók értéke eléri a 70 milliárd dollárt, ami megközelíti Magyarország 124,3 milliárd dolláros GDP-jének 50 százalékát. A vállalat beszerzéseinek értéke Európában éves szinten 9 milliárd dollár, amelyből a közép- és kelet-európai régió 1,7 milliárd dollárral részesedik. A GE-nek mintegy 6500 beszállítója van a régióban, beszerzéseinek értéke az évtized végére elérheti a 3,4 milliárd dollárt. A GE-nek 1500 minősített magyar partnere van. 

A GE eredményességének kulcsa az ellátási lánc támogatása és növelése. A cég régióbeli kkv partnereit elsősorban a digitalizált gyártástechnológiával kapcsolatos know-how megosztásával, valamint a vállalkozói attitűd erősítésével és az exportképesség fejlesztésével kívánja megerősíteni –  idézi a GE közleménye Melissa Twiningdavis, a GE Europe ellátási lánc alelnökét, aki egy regionális ellátási lánc konferencián beszélt erről Lengyelországban. 

A cég több mint 27 éve van jelen Magyarországon, nemcsak a legnagyobb amerikai befektető, de egyben az egyik legnagyobb magyar vállalat is. Számos iparágban, köztük az energetikában, az egészségügyben, a légiközlekedésben, az olaj- és gáziparban, a világítástechnikában és a digitális szektorban is aktív. Globális üzletágai közül 9 működik Magyarországon. 

A vállalat 2012 óta a magyar kormány stratégiai partnere. A GE Magyarország júniusban írt alá szándéknyilatkozatot a magyar kormánnyal a kkv-k fejlesztésére. Magyarországi gyáregységeiben több mint 10 000 embert foglalkoztat a vállalat, Magyarországról kiinduló exportjának értéke több mint 3 milliárd dollár, amelyhez 900 millió dollár értékben vásárol árukat és szolgáltatásokat, elsősorban a helyi kkv-któl. (MTI)