Nyugdíjemelést, dübörgő gazdaságot, a gázár csökkentését ígérte egy televíziós interjúban Darius Vâlcov, Viorica Dăncilă miniszterelnök tanácsadója.

Valamennyi romániai nyugdíja kétszeresére fog nőni – ígérte egy tévéműsorban Darius Vâlcov, a miniszterelnök tanácsadója – írja a Krónika.

A politikus azt nem közölte, hogy mikorra várható a nyugdíjasok Kánaánja, annyit azonban elárult, hogy a nyugdíjpont értéke 2019-ben 1265 lej lesz, míg 2020-ra 1775 lejre nő a jelenlegi 1100 lejről.

Jövőre 20 százalékkal olcsóbb földgázt is ígért Darius Vâlcov. Mint mondta: a kormányfő kimutatást kapott az Országos Energiaár-szabályozó Hatóságtól, amelyből kiderül, hogy 2009 óta a földgáz ára 75 százalékkal emelkedett.

„Két nagy vállalat, nevüket nem említem, amelyek kezében van a romániai földgázkitermelés 95 százaléka, megengedi magának, hogy 300 százalékos haszonnal dolgozzon” – hangoztatta Vâlcov. Szerinte egy új törvény lehetőséget teremt a kormánynak, hogy beavatkozzon és három évre szabályozza (csökkentse) a gáz árát.

Bejelentette, hogy az év végéig 15 projekt, köztük három autópálya megvalósítása rajtol el a magánszféra bevonásával, vagyis PPP-konstrukcióban.