Az Óbudai Egyetemen a cég gyakorlati oktatása az idei egyetemi szemeszter második félévében, vagyis 2019 elején indul villamosmérnöki alapképzésben – közölte Dale A. Martin, a Siemens magyarországi vállalatának vezetője.

A megállapodás aláírásán a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a jövő munkaerőpiaci kihívásaira a duális képzés készíti fel a leghatékonyabban a pályakezdőket. Magyarországon elsőként a Siemens indított német mintára duális képzést – emlékeztetett.

A Siemens eddig a BME villamosmérnöki mesterszakán és a BGE nemzetközi gazdálkodás alapszakán biztosította a duális felsőoktatási képzés lehetőségét. Ez bővül jövő év elejétől az Óbudai Egyetem villamosmérnöki alapszakával, ahonnan a Siemens összesen 10 hallgatót vár budapesti telephelyeire.

Réger Mihály, az Óbudai Egyetem rektora hangsúlyozta, hogy a duális képzés nagy terhet jelent a hallgatóknak, azonban a megszerzett tudással a szakterületen tevékenykedő cégek bármelyikénél elhelyezkedhetnek. Megfogalmazása szerint a gyakorlati oktatás új kezdeményezésnek tűnhet Magyarországon, holott már a száz évvel korábbi tanrendekben is fontos szerepe volt. Újbóli bevezetésüktől az intézmény vezetője azt reméli, hogy a magyar felsőoktatás visszaszerezheti korábbi rangját és hírnevét.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) innovációért felelős helyettes államtitkára szerint a duális képzés az elméleti tudás gyakorlatba ültetésével javítja a tanulás hatásfokát és a diákok tanulmányi eredményeit. Szigeti Ádám rámutatott, hogy a gyakorlati képzés nem elvesz az elméleti tudásból, hanem kiegészíti és többlettartalommal gazdagítja azt. Magyarországon az idén szeptemberben 2058 hallgatóval a 4. duális évfolyam kezdődött el. Az eddigi tapasztalatokat a Duális Képzési Tanács értékeli, és ezek alapján frissíteni fogja a rendszer szabályozását – tette hozzá.

(Forrás: MTI, Siemens)