Nemcsak a tartós hideg miatt számít hiánycikknek a fokozatosan dráguló tűzifa Erdélyben. A nagy fafeldolgozók is hozzájárulnak a szokatlan helyzethez.

Hetek óta hiánycikknek számít a tűzifa az erdélyi és partiumi településeken, amit főként az illegális tűzifa-kereskedés visszaszorítása, a nagy fafeldolgozó cégek nyersanyag-felvásárlásai okoznak, ugyanakkor a tartós hideg miatt jelentősen megnőtt a kereslet is – írja a Krónika.

A szakemberek szerint egyáltalán nem meglepő, hogy az idei fűtési idényben jóval drágábban lehet hozzájutni a tüzelőanyaghoz, mint az előző téli szezonban. A piaci viszonyokat egyértelműen befolyásolja az erdők felügyeletének az újraszervezése, valamint a kitermelt fák szállításának hatékonyabb ellenőrzését biztosító erdőradar bevezetése is.

Háromszéken ebben az időszakban még feláron sem lehet száraz tűzifához jutni, a tüzelő ára különben is közel kétszeresére emelkedett tavalyhoz képest. Duka Antal, a Görgő–Szemerja Közbirtokosság és a sepsiszentgyörgyi önkormányzati erdők erdésze a Krónikának elmondta, több oka van annak, hogy hónapról hónapra többet kell fizetni a tüzelőért.

A brassói Kronospan fafeldolgozó felvásárolja a nyír-, bükk-, gyertyán- és nyárfarönköket mérettől függetlenül, nem is kell felaprítani, háromméteres hosszúságban is átveszi, míg a háztartásokban általában egyméteres tűzifát használnak.

A térségben egyre több tűzifát használnak, hiszen rengeteg új ház épült az elmúlt években, ezeket már általában nem gázzal fűtik, hanem beszerelték a fás kazánt. Csak egy háztartásban megvásárolnak évi 30–40 erdei űrméter fát, ez megint csak a kereslet növekedéséhez vezetett – tette hozzá az erdész. Egy erdei űrméter 0,67 köbméternek megfelelő famennyiség.

Egy méter nyers fa 180 lejbe kerül, a száraz métere 200 lejnél kezdődik. Aki meg van szorulva, 250 lejt is ígér méteréért, de hiába, száraz fa jelenleg nem is kapható.